Samtal med en bloggare

ORDET Tro

Det var på min mammas födelsedag den 8 januari – den 99:e, om hon levt – som jag äntligen kom på namnet: Ordet. Så självklart och smått otroligt att domänen var ledig! Mitt liv har präglats av det skrivna ordet. Som läsare, journalist, copywriter, debattör, politiker. . . och nu blygsam förkunnare av Guds ord, redo att berätta.

Så, varför en blogg? Gud och bibeln. . . har du blivit religiös på gamla dar???

– Inte religiös, däremot har jag ”kommit ut” som troende. Sedan barnsben övertygad om att det finns en skapare av allt. Om inte vore livet meningslöst, är min åsikt. Bibeln läste jag först efter att Maria, min hustru, och jag träffats på nätet. Efter många samtal damp det ner inte en utan två biblar i min brevlåda. Paulus och hans ord öppnade dörren, blev en bekräftelse och spegling av så många tankar jag haft.

– Trosfrågor kommer att gå som en röd tråd genom det mesta jag skriver. I tider av pandemi och klimatkris (inte hot, utan kris!) känner jag Guds närvaro än starkare.

Om nu Gud finns, varför så mycket elände?

– Det är knappast Gud som skapat eländet. . .

Det var länge sedan du syntes i sociala medier.

– Loggade ut i mitt av september 2019. Läste titeln på en bok som jag egentligen inte gillar, men som blev en påminnelse att det var dags att stiga upp: The 5AM CLUB, av Robin Sharma som skrev Munken som sålde sin Ferrari. Titeln blev ett uppvaknande. Bestämde mig för en rad olika saker, inte minst att bli mer disciplinerad. Sedan dess har jag gått upp tidigt, ägnat mig åt meditation och bön, skrivit ner mina tankar och läst. Varje morgon.

– Nu väljer jag att skriva om mina tankar i bloggform.

Varför?

– För att visa hur tron på Gud och Jesus påverkar mig i min vardag. Jag vill sprida Ordet.

Ni firar sabbat.

– Från fredag kväll och ett dygn framåt försöker vi släppa de ”värdsliga” frågorna. Ingen stress, inga måsten. Önskar att fler får välsignelsen som följer med sabbatsfirande.

Blir det bara bibelsnack???

– Absolut inte. Läser fem morgontidningar. Ett och annat lär kommenteras. Följer mina gamla kommuner, Malmö, Trelleborg och Vetlanda. Finns ett och annat att tycka till om.

Vart tog sportmurveln vägen?

– Är flitig resultat- och tabelläsare, merparten av refereraten intresserar mig inte. Finns en och annan krönikör som jag tycker om att läsa. Fotbollen, som är min sport, har spårat ur kommersiellt. Läktare utan åskådare påverkar också bilden.

– Oj, det blev negativt. Men det är inte lika kul.

Du flyttade till Maria och Trollebo utanför Vetlanda för sex år sedan. Ni sålde gård och verksamhet, hamnade i Midingstorp i Tingsryds kommun. Längtar du aldrig tillbaka till Malmö och Västra Hamnen?

– Nej! Älskade Bo01 och pionjärandan i Västra Hamnen, att på nära håll följa hur Malmö förvandlades från grå stad till ung puls och dynamik med bro, tunnel och högskola. Men något har hänt på vägen med städerna. Hetsen ökar, jag känner mig inte hemma där längre. Mitt hem är i skogen, i naturen och livet med Maria.

– Allt fler väljer också att flytta på landet. Jag trivs ypperligt.

Viktiga ord?

–  Kärlek. Till allt och alla. Det innebär inte att du tycker om allt eller alla. Dåliga handlingar är ofta brist på kärlek och självkänsla. Så har det varit för mig.

–  Förlåt och förlåtelse. Nycklar till frigörelse och att verkligen kunna leva livet också när yttre omständigheter är svåra. Jag har svikit och sårat många genom åren, i synnerhet i relationer. Det ber jag om förlåtelse för. Jag förlåter också de som på något sätt gjort mig illa.

Självkänsla. Identiteten sitter inte i det yttre. Du duger precis som du är.

Tillit till att allt blir till det bästa, även om det ibland kan se mörkt ut.

Så, om någon verkligen gjort någon illa, fysiskt eller psykiskt, är det förlåtelse som gäller?

– Ja, jag talar om att förlåta personen. Handlingen kan vara svårare att förlåta.

– Förlåtelse helar såren i hjärtat, vilket är en nödvändighet för att leva fullt ut.

Vilka personer betyder mest för dig?

–  Min hustru Maria och naturligtvis barn och barnbarn. Jag har många bekanta, inte så många vänner. Några står mig mycket nära.

– Jag vill också nämna Joyce Meyer, amerikansk pastor, som jag läser varje morgon. Och i de flesta fall är hennes ord relaterade till tankar jag skrivit ned innan jag läser vad Meyer skrivit. Som idag, under temat You are one of a kind. Du är unik. Vi är alla olika, unika. Vårt DNA, fingeravtryck, personligheter, gåvor etc. Jag får så mycket bekräftelse i Meyers texter.

Jag har aldrig trott på tillfälligheter eller slumpen. Min väg har varit vinglig, men de beslut jag fattat har varit från min inre, djupare övertygelse mer än vad som verkar förnuftigt och klokt. Lita på känslan, det som tycks irrationellt.

Tro, Kärlek och Hopp – varför den ordningen?

– Som det står på annan plats: Tro är grunden till allt. Med tron kommer också kärleken till livet, till skapelsen och att det i ett mörker alltid finns en strimma av ljus som föder hopp.

Vad gör dig glad?

– Att vakna upp och möta en ny dag. Leva det liv jag lever tillsammans med Maria. Det fyller mig av tacksamhet. Människor som mot alla odds klarar utmaningar. Jag har lätt för att gråta glädjetårar. Naturligtvis möten, samtal med barn och barnbarn! Och alla upplevelser tillsammans med Jiemba, vår panter.

Jiemba, skogens drottning.

Upprörd . . .

– Mer sorgsen, nämligen hur människan fördärvat en så vacker plats som jorden. Förtryckare. I det lilla och i det stora. Girighet. Politiker som inte förstår att de är valda med förtroende. Egot tar över. Som när Carl-Henric Svanberg, ordförande i Volvo, kaxig berättar att coronastöd till Volvo inte har något med utdelning till aktieägare. En kompis med eget företag betalde tillbaka stödet eftersom företaget började bra. Stödet som Volvo fick kunde räckt för 4000 enmansföretagare under ett år.

Ödmjukhet? Nej. Solidaritet? Nej.

Är du rädd för att dö?

– Nej. Däremot kan jag oroas över att vi i coronatider glömmer bort att leva. Vi försöker ta vara på varje dag.

Slutligen, hur känns det att börja blogga igen?

– Spännande. Den som läser bloggen behöver inte dela min syn på olika företeelser. Väcker orden en liten tanke är jag glad.

I korthet

Namn: Rikard Lehmann, 66 år

Familj: Gift med Maria, tillsammans sex barn och sju barnbarn

Bor: Midingstorp, Urshult

Gör: Gårdsarbete, bloggar

Boktips: Där kräftorna sjunger (Delia Owens), Binas historia (Maja Lundell) och många andra. (Se också meny Läsa & Lyssna)

Streaming: Tunna Blå linjen, Husdrömmar, The Spy, Shtisel, Björnstad, The Loudest Voice! m.fl

Otroligt, men sant: Jag har faktiskt blivit ganska händig.

Bibelord: Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst.
Paulus, första Korintierbrevet 13:4 Läs hela kapitlet.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply